وقتی صحبت از مهاجرت میشه، یکی از دغدغههای بزرگ آدمها اینه که «آیا امکان داره من رو از کشوری که بهش مهاجرت کردم، دیپورت کنن؟» دیپورت شدن به معنای اخراج اجباری از یه کشوره و بیشتر به خاطر مسائلی مثل مشکلات قانونی، نداشتن ویزا یا مجوز اقامت معتبر، جرایم یا خطر امنیتی بودن رخ میده.
اما سوال اینجاست که آیا کشوری هست که دیپورت نکنه؟ آیا جایی تو این دنیا وجود داره که شما با خیال راحت بتونید بمونید حتی اگر قوانین مهاجرتی رو کامل رعایت نکرده باشید؟ بیایید نگاهی به چند تا از کشورهایی بندازیم که در این زمینه رفتار متفاوتی دارن یا حتی معروفن که دیپورت نمیکنن. در ادامه با مجله سیب ما همراه باشید.
۱. سوئد
سوئد به عنوان یکی از کشورهایی که همیشه طرفدار حقوق بشر بوده شناخته میشه. البته این به این معنی نیست که اصلا دیپورت نمیکنه، ولی سیاستهای مهاجرتیاش در مقایسه با خیلی از کشورها مهربانتره. سوئد برای پناهجوها، شرایط پناهندگی راحتتری داره و کمتر تمایل به اخراج مهاجرین داره، خصوصا اگه در کشور خودشون با مشکلات بزرگی مثل جنگ یا بیثباتی مواجه باشن. با این حال، اگه کسی پروندهی پناهندگیاش رد بشه و بدون مجوز قانونی بمونه، امکان دیپورت هم وجود داره.
۲. آلمان
آلمان، خصوصا بعد از بحران پناهجویان سال ۲۰۱۵، نگاه مثبتی به مهاجرت داشت و خیلی از پناهجوها به این کشور اومدن. البته دیپورت در آلمان هم وجود داره، ولی به طور کلی، آلمان تلاش میکنه تا جای ممکن به مهاجرین کمک کنه. مثلا خیلی از پناهندهها حتی اگه وضعیت قانونی نداشته باشن، مدت زمان زیادی در کشور میمونن و تا زمانی که شرایط در کشورشون خیلی خطرناک نباشه، امکان دیپورت وجود نداره.
آلمان به مهاجرانی که شامل کنوانسیون ژنو برای پناهندگان میشن، بیشتر کمک میکنه و دیپورت کردن این افراد خیلی به ندرت اتفاق میافته. بنابراین، اگه کسی به دلایل سیاسی، جنگ یا خطر جانی از کشورش فرار کرده باشه، احتمال دیپورت در آلمان خیلی کمتر میشه.
۳. کانادا
کانادا هم یکی دیگه از اون کشورهایی که به خاطر سیاستهای مهاجرتی دوستداشتنیاش معروفه. این کشور همیشه مهاجرین رو با آغوش باز پذیرفته و برای پناهجویان و افراد آسیبدیده برنامههای حمایتی داره. البته این به معنی نیست که کانادا دیپورت نمیکنه، ولی در مقایسه با کشورهایی مثل آمریکا یا استرالیا، برخورد کانادا با مهاجرین خیلی مهربانتره.
اگه شما به عنوان پناهجو یا مهاجر به کانادا بیاید و درخواست پناهندگی یا اقامت بدید، ممکنه زمان زیادی طول بکشه تا پروندهتون بررسی بشه. در این مدت، احتمال دیپورت شدن خیلی کمتره. همچنین، اگه پروندهتون رد بشه، قبل از هر گونه دیپورت معمولا فرصت دارید تا درخواست تجدید نظر بدید یا حتی در موارد خاص، با استفاده از دلایل انسانی (مثلا بیماری یا مشکلات خانوادگی) مجوز موندن بگیرید.
۴. ایتالیا
ایتالیا یکی از کشورهاییست که در مورد مهاجرین و پناهجویان سیاستهای پیچیدهای داره. این کشور به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصش، یکی از دروازههای اصلی ورود پناهجویان به اروپاست. با این حال، ایتالیا همیشه سعی کرده که به جای اخراج اجباری مهاجرین، راهحلهای انسانیتری ارائه بده. مثلا به پناهجویانی که در معرض خطر قرار دارن، اقامت موقت میده و تا زمانی که وضعیتشون بهبود پیدا نکنه، دیپورتشون نمیکنه.
ایتالیا هم مثل بقیه کشورها قوانین خاص خودش رو داره، ولی اگه به عنوان پناهجو یا مهاجر قانونی وارد این کشور بشید، دولت معمولا سعی میکنه به شما کمک کنه که تو جامعه جا بیفتید، نه اینکه سریعا اخراجتون کنه.
۵. مکزیک
ممکنه اسم مکزیک رو کمتر به عنوان کشوری که دیپورت نمیکنه شنیده باشید، ولی واقعیت اینه که مکزیک به مهاجرین، خصوصا کسانی که از آمریکای مرکزی بهش پناه میارن، خیلی کمک میکنه. البته مکزیک خودش مشکلاتی در زمینه مهاجرت داره، ولی سیاستهای این کشور نسبت به پذیرش مهاجرین خیلی بازه.
مکزیک برای خیلی از پناهجویان، به ویژه کسانی که از کشورهای فقیر یا جنگزده فرار میکنن، پناهگاهی امن محسوب میشه. دولت مکزیک با سازمانهای بینالمللی کار میکنه تا به مهاجرین خدماتی مثل غذا، مسکن و امکانات بهداشتی ارائه بده. اگه کسی درخواست پناهندگی بده و دلایل منطقی داشته باشه، دیپورت نمیشه و حتی بهش اقامت موقت هم میدن.
۶. کاستاریکا
کاستاریکا یکی از کشورهای آرام و صلحطلب دنیاست و به همین دلیل سیاستهای مهاجرتی خیلی باز و دوستانهای داره. این کشور برای سالها به عنوان پناهگاهی امن برای مهاجرین، خصوصا کسانی که از کشورهای همسایه مثل نیکاراگوئه و ونزوئلا فرار میکنن، شناخته شده.
دولت کاستاریکا برای پناهجویان و مهاجرین برنامههای مختلفی داره و به اونها اجازه میده تا در کشور بمونن و به جامعه ملحق بشن. البته این کشور هم ممکنه در موارد خاص دیپورت کنه، ولی در کل سعی میکنه تا راهحلهای انسانیتری برای مهاجرین ارائه بده.
۷. پرتغال
پرتغال در سالهای اخیر به یکی از مقاصد محبوب مهاجرین تبدیل شده. این کشور به خاطر سیاستهای مهاجرتی انعطافپذیر و حمایتهای دولتی برای مهاجرین و پناهجویان، معروف شده. پرتغال تلاش میکنه تا به جای اخراج مهاجرین، به اونها فرصت بده تا اقامت قانونی بگیرن و تو جامعه جا بیفتن.
یکی از برنامههای جالب پرتغال، اینه که به مهاجرین غیرقانونی هم اجازه میده تا در صورت داشتن شغل و تعهد به پرداخت مالیات، درخواست اقامت قانونی بدن. این باعث میشه که خیلی از مهاجرین ترجیح بدن به پرتغال بیان، چون میدونن که احتمال اخراج یا دیپورتشون کمتره.
۸. لبنان
لبنان هم یکی از اون کشورهاییست که با وجود مشکلات داخلی، پناهجویان زیادی رو پذیرفته. این کشور، خصوصا از زمان بحران سوریه، میلیونها پناهنده رو در خاک خودش پذیرفته و خیلی کم پیش میاد که دیپورت کنه.
لبنان به خاطر وضعیت سیاسی و اقتصادی خاصش، شاید امکانات زیادی برای مهاجرین نداشته باشه، ولی به هر حال یک پناهگاه امن برای خیلی از پناهجویان جنگزده محسوب میشه. البته دیپورت در لبنان هم امکانپذیره، ولی به خاطر بحرانهای منطقهای و حمایتهای بینالمللی، این اتفاق به ندرت رخ میده.
نتیجهگیری
در نهایت، هیچ کشوری نیست که به طور کامل دیپورت نکنه. دیپورت به عنوان یکی از ابزارهای اجرایی قوانین مهاجرتی در همه کشورها وجود داره، ولی بعضی کشورها نسبت به مهاجرین و پناهجویان سیاستهای انسانیتری دارن و کمتر به دیپورت روی میارن. کشورهایی مثل سوئد، آلمان، کانادا و پرتغال به خاطر نگاه حمایتیتری که به مهاجرین دارن، شناخته شدهتر هستن. پیشنهاد میکنم مقاله چرا تگزاس خطرناک است؟ را نیز مطالعه کنید.