حتماً شنیدین که میگن آب مایهی حیات هست، اما تا حالا به این فکر کردین که چقدر آب باید بخوریم؟ آب یکی از مهمترین عناصر برای سلامت بدنه و نقشهای خیلی زیادی داره. اما آیا همیشه زیاد آب خوردن خوبه؟ بیایید با هم یه نگاه به فواید و ضررهای آب خوردن زیاد بندازیم.
این سوالی هست که برای اکثر افراد پیش اومده چون خیلی ها ما رو تشویق به آب خوردن زیاد میکنن و در طرف دیگه، بعضی ها میگن آب خوردن بیش از حد ضرر داره! اما کسی نیومده مزایا و معایب خوردن آب زیاد رو کنار هم قرار بده و از هر دو جنبه به موضوع نگاه کنه. در این مقاله با سیب ما همراه باشید تا با نگاه بی طرفانه، این مورد را بررسی کنیم.
فواید زیاد آب خوردن:
پوست زیبا و درخشان: وقتی آب کافی میخوریم، پوستمون از درون آبرسانی میشه. این یعنی پوست نرمتر، شادابتر و البته کمتر خشک و پوسته پوسته میشه. بعضیها حتی میگن آب خوردن میتونه به کاهش چین و چروکها هم کمک کنه.
بهبود کارکرد کلیهها: کلیهها وظیفه دارن که سموم بدن رو دفع کنن. حالا وقتی آب کافی بخوریم، این فرآیند خیلی بهتر انجام میشه و سموم سریعتر از بدن دفع میشن. این به ویژه برای پیشگیری از سنگ کلیه خیلی مهمه.
افزایش انرژی و بهبود عملکرد مغز: مغز ما برای کارکرد درستش به آب نیاز داره. حتی مقداری کمآبی میتونه باعث کاهش تمرکز، سردرد و احساس خستگی بشه. پس آب خوردن به موقع میتونه کمک کنه که هم مغزمون بهتر کار کنه، هم سطح انرژیمون بالا بمونه.
کمک به کاهش وزن: آب خودش کالری نداره، اما با پر کردن معده، میتونه احساس سیری رو ایجاد کنه و از پرخوری جلوگیری کنه. ضمن اینکه وقتی به جای نوشیدنیهای قندی آب میخوریم، کالری کمتری مصرف میکنیم که میتونه به لاغری کمک کنه.
مضرات زیاد آب خوردن:
اختلال در توازن الکترولیتها: نوشیدن بیش از حد آب میتونه به "هیپوناترمی" یا کمبود سدیم در خون منجر بشه. سدیم یه نوع الکترولیت مهمه که به تنظیم عملکرد عضلات و اعصاب کمک میکنه. وقتی مقدار سدیم توی بدن کم بشه، ممکنه علائمی مثل تهوع، سردرد، و حتی در موارد شدیدتر، تشنج و بیهوشی بروز کنه.
فشار روی کلیهها: کلیهها مسئول فیلتر کردن مایعات اضافی بدن هستن. وقتی آب خیلی زیادی وارد بدن بشه، فشار زیادی روی کلیهها میاد که ممکنه به مرور زمان مشکلاتی برایشون به وجود بیاره.
احساس نفخ و ناراحتی: زیاد آب خوردن میتونه باعث بشه که احساس کنید شکمتون ورم کرده و حالت سنگینی دارین. این مشکل به ویژه زمانی که سریع آب میخورین، بیشتر به چشم میاد.
اختلال در خواب: اگه قبل از خواب آب زیادی بخورین، احتمالاً نصف شب مجبور میشین چندین بار برای رفتن به دستشویی بیدار بشین. این میتونه خواب عمیق و آرامشبخش رو مختل کنه و صبح با خستگی از خواب بیدار بشین.
چقدر آب بخوریم؟
واقعیت اینه که مقدار نیاز به آب از فردی به فرد دیگه متفاوته. عواملی مثل سن، جنسیت، میزان فعالیت بدنی و حتی آب و هوا تأثیر زیادی دارن. به طور کلی، توصیه میشه روزانه حدود ۸ لیوان (معادل ۲ لیتر) آب بخوریم. اما این عدد قطعی نیست. بهترین راه برای تشخیص اینکه آیا آب کافی میخورین یا نه، توجه به رنگ ادراره. اگر ادرار شما بیرنگ یا زرد روشنه، به احتمال زیاد بدن شما آب کافی داره.
جمعبندی
آب یکی از حیاتیترین نیازهای بدنه و فواید زیادی داره، اما مثل هر چیز دیگهای، باید در مصرفش اعتدال رو رعایت کنیم. زیاد آب خوردن هم میتونه مشکلاتی برای بدن ایجاد کنه، پس به نشانههای بدنتون گوش بدین و بر اساس نیاز طبیعی بدنتون آب بخورین.